Medlemsmøte tirsdag 18. februar – Node, flytende vind og hydrogen

Vi har vært heldige som har hatt et spennende og variert program på våre møter denne vinteren og våren så langt.
Den 18. februar fikk vi besøk av Kjell O. Johannessen, en anerkjent skikkelse innen sørlandsk arbeidsliv, kjent for mange som «Mr. Node». Han er også initiativtaker til Green Energy Network, hvor han i dag fungerer som prosjektleder.

Temaet for denne tirsdagen var en presentasjon av NODE-klyngen og Green Energy Network, der Johannessen er prosjektleder. Han delte med oss innsikt om NODE, samarbeidet mellom Universitetet i Agder (UiA) og Nye Veier, fremtidens havvind, samt prosjektet «Testsenter for lavutslipps luftfart».

Node – en suksesshistorie

Johannessen ga oss en grundig innføring i NODE, en suksesshistorie uten sidestykke. Siden oppstarten av prosjektet i 2005 har medlemsbedriftene økt fra 1 800 ansatte til 12 500, og gruppen har en samlet omsetning på svimlende 12 milliarder dollar. Dette tilsvarer omtrent 130 milliarder norske kroner med dagens dollarkurs. Klyngen omfatter nå over 100 bedrifter, der GCE NODES medlemsbedrifter er globale leverandører innen energi- og maritimt marked, inkludert kjente aktører som Aker Solutions og APL/NOV.

 

Verdensledende innen tre nisjer

Medlemsbedriftene i klyngen er spredt fra Risør i øst til Flekkefjord i vest. Klyngen er i dag et verdensledende miljø innen olje- og gasseteknologi, spesielt innen tre områder: boreløsninger, offshore laste- og lossesystemer, forankringssystemer og aktive hivkompenserte kranløsninger. Selv om mange av bedriftene er konkurrenter, samarbeider de om prosjekter for å utvikle ny teknologi og skape innovative produkter og tjenester. De arbeider med prosjekter relatert til det grønne skiftet, kompetanseutvikling, digitalisering, nye markeder, smartere produksjon og bærekraftige forretningsmodeller.
For mer informasjon om NODE, besøk deres nettside: https://gcenode.no


Samarbeid mellom UiA og Nye Veier

Johannessen har også vært aktiv i styringskomiteen for et samarbeid mellom Universitetet i Agder og Nye Veier. Dette samarbeidet skal fremme innovasjon innen nøkkelområder for veiselskapet, der UiA har spesiell forsknings- og utviklingskompetanse, og trekke inn industrikompetanse og andre forskningsmiljøer. Målet for Nye Veier AS er å bygge motorveier raskere, billigere og mer effektivt, med fokus på kvalitet. Samarbeidet startet opp i 2016 og dekker fire hovedområder:
•    Prefabrikkering/industrialisering
•    Gjennomføringsmodeller
•    Miljø og klima
•    Digitalisering/big data


Green Energy Network

Green Energy Network ble etablert i 2014 som et selvdrivende nettverk der deltakerne skaper agendaen gjennom nye forretningsmodeller.
Initiativet til Green Energy Network ble tatt som et svar på det digitale skiftet. Nettverket er ikke en organisert klynge, men bestemmer selv hvem som inviteres inn, basert på hvilke prosjekter som initieres.
Hensikten er å bruke nettverket på tvers av fagfelt og historie for å etablere helt nye forretningsområder og bærekraftige løsninger, både samfunnsmessig og forretningsmessig. Agder er en unik region med stor bredde- og teknologikompetanse, som vi ønsker å utnytte bedre for å skape nye muligheter for bedriftene i nettverket, ifølge nettsiden.
I dag består nettverket av Arendal Fosskompani, Elkem, ABB, Universitetet i Agder, Å Energi, DNV, Glencore, OneCo, Morrow Batteries, DNB, Sparebanken Sør, Stena Recycling og Bulk Infrastructure.
For mer informasjon om Green Energy Network, besøk:https://https://www.greenenergynetwork.no


Fremtidens havvind

Prosjektet ble igangsatt etter erkjennelsen av at det ikke fantes store, samlende prosjekter i regionen Agder.
I november 2019 tok Green Energy Network initiativ til samarbeid med GCE Node, NCE EYDE, NHO Agder, Aust- og Vest-Agder fylkeskommune, samt UiA. Det ble enighet om at ingen annen region i Norge kan vise til så stor breddekompetanse som Agder.
Målsetningen er å gjøre Agder til et globalt kompetansesenter innen flytende havvind.
Les mer om prosjektet her:https://www.fremtidenshavvind.no/



Testarena for internasjonal null- og lavutslipps luftfart

Til slutt fortalte Johannessen om et spennende prosjekt. Avinor har besluttet å etablere Norge som en testarena for internasjonal null- og lavutslipps luftfart, ved å etablere minst tre testsentre innen følgende områder:
•    Elektrifisering
•    Hydrogen
•    Bærekraftige drivstoff
Dette representerer en unik mulighet for virksomhetene langs kysten, med sin kompetanse og utgangspunkt i de tre flyplassene Kjevik, Gullknapp og Lista.


Vi retter en stor takk til Kjell O. Johannessen for et inspirerende foredrag. Ønsker du å se hele foredraget, kan du laste ned PDF-en fra Johannessen her: https://www.dropbox.com/scl/fo/pj6pipnpnisppow9lr2pu/AGfpyn4484ChyysPvBR6CsA?rlkey=n3uzqyqv8m7r7u69ej47hhz92&st=38u4jvbl&dl=0