Tanker om eldreomsorgen i dag og fremover – Arendal i et aldersvennlig perspektiv
Januar i Arendal Rotary er over og vi kan se tilbake på et spennende og variert program på våre klubbkvelder. Tirsdag 7.januar fikk vi besøk av Tone Merete Worren fra Arendal kommune. Hun steppet inn på kort varsel for Nina Smith Evensen, kommunalsjef innen området helse og mestring i Arendal kommune som var snøfast i Oslo denne kvelden. Worren jobber som en av lederne i Fagstaben til Evensen og var en god erstatter.
Helse og mestring - største sektor i kommunen
Helse og mestring er den desiderts største sektoren i kommunen med over 1400 årsverk. Sektoren er organisert med en kommunalsjef på topp, som leder sammen med en fagstap. Sektoren består av hjemmesykepleien, habilitering, forebyggende tjenester, våre institusjoner, mestring samt psykisk helse og rus.
Mange utfordringer
Utfordringene er mange. En stadig eldre befolkning fører også til stadig flere eldre med komplekse helseutfordringer. Dette vil føre til et stadig økende antall vedtak for hjemmesykepleien og økende behov for tilrettelagt boliger. Kommunen strever i dag med kapasitet for å ivareta innbyggernes behov. Samtidig er det økende utfordring med å rekruttere og beholde kvalifisert personell.
Med et høyt press på helsetjenestene må det tenkes nytt. Det er avgjørende å prioritere forebygging og rehabilitering for å hjelpe innbyggerne for å mestre hverdagen. Dette vil redusere behovet for pleie.
Tiltak som kan bedre situasjonen
- Implementering av teknologi
- Flere boliger tilpasset livsløpsstandard
- Flere omsorgsboliger for de som ikke kan klare seg selv
- Imøtekomme behov for habiliteringstjenester
- Økt samarbeid i komplekse saker innenfor psykisk helse og rus med andre aktører og tett oppfølging med spesialisthelsetjenesten
Arendal kommune skal arbeide for å sikre at alle innbyggere har tilgang til trygg og god bolig gjennom flere nøkkeltiltak:
- Etablering av overgangs og kartleggingsboliger – gir økt tilgjengelighet.
- Fysio – og ergoterapitjenester fokuserer på tilrettelegging med nødvendige hjelpemidler.
- Veiledning ved boligtilpasning. Tilby hjelp i prosessen med boligtilpasning, enten det dreier seg små eller store endringer.
- Rådgivning ved bygg og renovering. Arbeide for økt bevissthet om innbyggernes rettighet og muligheter knyttet til bolig, inkludert støtteordninger.
- Analyse av fremtidige boligbehov.
- Samordne innsatsen mellom ulike fag og tjenester.
God helse som følge av forebyggende tiltak
- Etablering av helsefremmende team som kan gi råd og iverksette tiltak slik at de eldre opprettholder eller forbedrer sin iboende kapasitet
- Planlegging av nærmiljøer som fremmer sosial og fysisk aktivitet, skaper både tilgang og muligheter for eldre til å delta i sosiale felleskaper
- Fremme tilbud som dag-sentre og frivillige organisasjoner som kan bidra til sosial deltakelse og redusert ensomhet
- Informasjonsdeling gjennom samlinger for eldre, samt åpne informasjonsmøter kan gi innbyggerne verdifull informasjon om resurser og kunnskap
- Økt fokus på å forbedre kollektivtransport og fremkommelighet
- Øke den digitale kompetansen blant eldre slik at de kan dra nytte av digitale tjenester og informasjon
- Samarbeide med spesialhelsetjenesten for å sikre en god helhetlig oppfølging av innbyggerne
- Veileding av frivillige som driver med fallforebyggende arbeid, for å redusere risiko for fall og brudd
Informasjonsdeling gjennom samlinger for eldre som har vært gjennomført
Til slutt vil vi rette en stor takk til Tone Merete Worren for at hun stilte opp og ga oss en oppdatering på kommunens planer fremover.