Tre år med Taliban
Tirsdag 10. september hadde vi besøk av Gry Synnevåg, styremedlem i Afghanistankomiteen. Hun holdt et engasjerende foredrag om utviklingen i Afghanistan de siste tre årene, etter at USA trakk seg ut og Taliban overtok makten.
Gry Synnevåg er i dag førsteamanuensis ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Ås. Hun sitter også i styret i Afghanistan komiteen og har hatt oppdrag i landet flere ganger.
Et land preget av indre og ytre konflikter
Afghanistan har 41,7 millioner innbyggere og består av mange ulike etniske grupper. 47% av befolkningen er under 15 år.
Afghanistan er et av verdens fattigste land, og har gjennom generasjoner har vært preget av indre og ytre konflikter. I 1973 ble monarkiet i landet styrtet og siden den gang har landet vært mer eller mindre i krig. Landet var okkupert av Sovjetunionen fra 1979 til 1989. Etter terrorangrepet mot USA 11.september 2001 invaderte en styrke ledet av USA landet og styrtet Taliban som satt ved makten. Siden da var internasjonale styrker, herunder norsk deltakelse med militært personell, i krig med Taliban. Da internasjonale styrker trakk seg ut av Afghanistan i august 2021 tok Taliban over makten fullstendig, og gjorde om landet fra en republikk til et islamsk emirat. Taliban-styret er ikke internasjonalt anerkjent, men er likevel Afghanistans fungerende regime som verden i praksis må forholde seg til.
97 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen
80 % av befolkningen bor på landsbygden, og landbruket er en viktig del av den afghanske økonomien. Hele 50 % av eksportinntektene kommer fra landbruket, som inkluderer frukt, nøtter, bær, safran, silke, tepper, ull og skinn. I tillegg er metaller og mineraler som gull, kobber og jernmalm, samt olje og gass, viktige eksportvarer.
Den landbruksbaserte økonomien står overfor betydelige utfordringer som tørke, ineffektiv jordbruksteknikk og begrenset tilgang til markeder. Dette gjør situasjonen ekstra sårbar. Hele 97 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Krig, konflikter, klimaendringer og verdenssamfunnets sanksjoner mot Taliban gjør det ytterst vanskelig å være afghaner.
Den politiske situasjonen har vært ustabil, særlig etter Talibans tilbakekomst til makten i 2021. Dette har fått betydelige konsekvenser for folks liv, inkludert brudd på rettigheter og friheter, samt begrensninger for arbeidsmuligheter og utdanning.
Ny lov fra Taliban som ytterligere begrenser livene til afghanske kvinner og menn
I august i år trådte en ny lov basert på Talibans tolkning av sharia i kraft, noe som gjør det enda vanskeligere å være afghaner. Loven trådte i kraft med umiddelbar virkning. Det afghanske departementet for forebygging av last og fremme av dyd har ansvaret for å gjennomføre den detaljerte lovteksten etter et dekret fra den øverste lederen av regimet.
34 artikler regulerer alt fra kvinners og menns bekledning, kvinners stemmer, som ikke lenger skal kunne høres i offentligheten, og menns skjeggvekst.
Det er detaljerte regler for offentlig kommunikasjon og transport, plikt til tilrettelegging for bønn, og regler for bønder, forretningsmenn, og ansatte i både stat og organisasjoner.
Denne loven markerer en ytterligere tilstramming av den politikken Taliban har ført siden maktovertagelsen i august 2021. Loven gjør det også vanskelig å bistå med hjelpearbeid i landet.
Afghanistankomiteens arbeid
Afghanistankomiteen er en humanitær organisasjon som arbeider for å forbedre livskvaliteten for mennesker i Afghanistan. Organisasjonen fokuserer på ulike områder som utdanning, helse, kvinners rettigheter og samfunnsutvikling. De jobber både med direkte bistand og langsiktig utvikling, og samarbeider ofte med lokale grupper for å finne bærekraftige løsninger på utfordringer som fattigdom, mangel på utdanning og helsetjenester, samt å støtte menneskerettigheter. Gjennom prosjekter og partnerkap søker Afghanistankomiteen å styrke lokalsamfunn og bidra til fred og stabilitet i regionen.
Afghanistankomiteen jobber inne for en følgende programmer:
• Helse
• Utdanning
• Matsikkerhet og naturressursforvaltning
• Humanitær hjelp
• Dialog og konfliktransformasjon
• Lokal lederutvikling
Resultater av Afghanistankomiteens arbeidet i 2023 (hentet fra nettsiden)
248 090 Bønder trent og støttet
100 000 Barn og unge som drar nytte av NACs utdanningsprogram
9 369 Mennesker trent til å forhindre og respondere på naturkatastrofer
4 556 Landsbymedlemmer mobilisert for å støtte opp under utdanning
3 291 Mennesker trent i dialog-, og konflikttransformasjon
3 399 907 Mennesker matet av våre landsbruksprogrammer
1 315 Lærere som er kurset
274 Helsearbeidere utdannet
En stor takk til Synnevåg for et spennende foredrag om Afghanistan i dag og Afghanistankomiteens arbeid for å hjelpe folket. Om dere ønsker å lese mer om Afghanistankomiteens eller gi en donasjon til det viktige arbeidet så er nettsideadressen: https://afghanistankomiteen.no/