Tilbud til de som utsettes for vold i nære relasjoner
Silje Kvam, virksomhetsleder for Østre Agder Krisesenter var på besøk tirsdag 30 Apil 2024, for å fortelle oss om Østre Agder Krisesenter. Senteret er et tilbud til de som er utsatt for vold eller overgrep fra en partner, familie eller andre som en har et nært forhold til.
Vold har mange ansikter
Det er mange former for vold. Fysisk, psykisk, materiell vold, økonomisk vold, seksuell vold, digital vold, oppdragervold, latent vold, æres-relatert vold og menneskehandel. Felles for alt dette er at en personer prøver å kontrollere en annen ved hjelp av vold.
Skal gi hjelp til alle som trenger det - fort
Krisesenteret er et tilbud til de som er utsatt for vold eller overgrep fra en partner, familie eller andre en har et nært forhold til. Man trenger ikke å være i akutt krise for å få hjelp på krisesenteret. Sentrene tilbyr beskyttelse, sikkerhet, råd og veiledning.
Tilbudet gjelder for alle; kvinner, menn, barn sammen med omsorgspersoner, unge, eldre, personer med funksjonsnedsettelser og LHBT personer.
Krisesenteret er et lavterskeltilbud, det betyr at man ikke trenger henvisning fra lege, barnevern osv. videre for å få hjelp. Her kan man ta direkte kontakt så vil det være noen å snakke med.
Interkommunalt samarbeid
Østre Agder krisesenter er et interkommunalt samarbeid hvor Arendal kommune er vertskommune. Kommunene som samarbeider er Risør, Tvedestrand, Åmli, Gjerstad, Vegårshei, Grimstad, Froland og Arendal. Vest i Agder har man tilsvarende tilbud. Det er lokalisert i Kristiansand. Telemark har tilsvarende i Skien. Det er samarbeid mellom de enkelte krisesenterne, blant annet for å sikre at det skal være ledige plasser til de som trenger det.
Hva får de som kontakter Krisesenteret?
De som tar kontakt med krisesnteret får ikke bare et midlertidig trygt sted å bo, men blir fulgt opp med mange tiltak, gjerne over tid:
• Midlertidig sted å bo
• Råd og veiledning vedrørende situasjonen
• Individuelle samtaler
• Hjelp til å bearbeide voldsopplevelsene
• Hjelp til å komme i kontakt med offentlig hjelpeapparat
• Hjelp til å komme i kontakt med politi dersom det er behov for bistand til for eksempel anmeldelse, besøksforbud og voldsalarm
• Hjelp til å etablere seg på nytt
• Mulighet for gratis kennelopphold til din hund eller katt.
Et stort og økende problem og behov
Det ser ut som problemet har økt og dermed også behovet for hjelp og støtte. I 2022 hadde krisesenteret over 1400 overnattingsdøgn for voksne og over 1800 overnattingsdøgn for barn. Og det gjelder ikke bare kvinner og barn. Man ser også en økning av menn som trenger hjelp. For å møte dette behovet har krisesenteret bygget ut en egen avdeling for menn.
En stor takk til Silje Kvam som brukte tirsdagskvelden her hos oss.