Med solenergi på dagsordenen

Senior Forretningsutvikler Jan Engelberg i Å energi var på besøk hos oss tirsdag 23.april for å fortelle oss selskapets satsing på alternative energiformer, spesielt om bakkebasert solcellepaneler.

Hovedoppgaven fremover blir å finne mer lønnsom kraftproduksjon, herunder solkraft og vindkraft.  Bakkebasert solselleparker er en del av det grønne skifte og Å Energi i Arendal har en betydelig satsing på området i tillegg til satsningen på havvind i Nordjøen. 

Målsetting

Målsetningen til Å energi er å bygge bakkemontert solenergi som kan gi mer enn 500 MW innen 2030.  Til sammenlikning produserer Bøylefoss kraftverk i Froland 65 MW i året, så dette kan bli betydelig.

Å Energi har en helhetlig satsning på energi. De har også en 50% eierandel i Morrow Batteries. Tanken her er at med nye batterityper kan man lagre energien som produseres ved hjelp av sol og vind for kortere og lengre perioder.

Solkraftverk på Berlifoss

Å Energi har hatt virksomhet på Høgefoss og Berlifoss i over 100 år. Nå utforskes muligheten for solkraftverk i samme område. Prosjektet kan gi strøm til over 7000 husstander, og har ambisjoner om å sette en ny standard for naturnøytrale fornybarprosjekter i Norge.

Skisse, Berlifoss.

Utfordringer

Utfordringen er en langvarig konsesjonsbehandling på alt av energi produksjon i Norge. Det er mange høringsinstanser før man kan få en godkjenning fra NVE og køen er lang. Dette betyr at det tar tid å komme i gang med nye prosjekter. 

Dessuten er det sprik i regjeringens ambisjoner og markedets ambisjoner og markedsanalyser innen solkraft. I Agder er det i tillegg en regional motstand mot solkraft.

Konsesjoner gis for 30 år, da er kravet at man skal man kunne tilbakestille til naturen.  Det er enklere å montere solpark enn vindkraft med mindre fysisk naturinngrep, men samtidig er solpark er mer arealkrevende.  For å kunne produsere 1MW energi med solpaneler trengs ca. 15 dekar areal.

Mange prosjekter under utvikling

I dag er det 40 soloprosjekter under utvikling i ulike deler av landet. Lengst er man kommet med Birkeland Solpark ved Tveite. 


Det nye prosjektet på Birkeland søker å utforske hvordan man kan kombinere bakkemontert solkraft med andre behov som dyr på beite.   

Fordeler med solenergi

Kombinasjon av vann- og sopproduksjon gir gunstig uttelling i løpet av året. Det er interessant å legge solseller på et næringsbygg og at det kan brukes i bygget.  Man unngår da nettleie, skatter og avgifter.  Solanlegget må helst samsvare byggets kraftbehov. 

En fordel med solparker er at de er stille og har ikke mekaniske bevegelser. Solmontert installasjon gir mest produksjon, men øst-vest plassering gir større utbytte.  Da med tanke på døgntoppene morgen og sen ettermiddag.  Vi er bare i starten på det grønne skifte, men skal vi nå de målene som ligger blant annet i Paris avtalen, må utbyggingen av nye energiproduserende anlegg komme raskere i gang.  Hvilken energi kilde som skal tar i bruk, vil være et het tema i mange år..

En stor takk til Jan Engelberg i Å energi for det interessante foredraget.