Ytringsfrihet – kjemp med ord

Ytringsfrihet – kjemp med ord

Ytringsfrihet er en grunnleggende rettighet som er avgjørende for et velfungerende demokrati og en fri samfunnsdebatt. Den er en rettighet som gir oss muligheten til å uttrykke våre meninger og ideer uten frykt for represalier eller straff.

Tirsdag den 14.11.2023 fikk vi besøk av Advokat Per-Jakob Haakstad for å dele sine tanker om temaet. Haakstad arbeider med generelle sivile saker for privatpersoner og næringsliv og er partner i Advokatfirma Haakstad & Co DA. Han har erfaring fra advokatfirmaet «PriceWaterhouseCoopers», Gard og som jurist i Dine Penger. Han har undervist på BI, og skrevet for magasinet Gründer. I tillegg har han skrevet bøkene «Arveoppgjøret trinn for trinn» og «Praktisk juss for småbedrifter» og er involvert i portalen www.videocation.no som tilbyr nyttige e-kurs, også innen jus.


Demokratiets grunnstein

Ytringsfriheten spiller en viktig rolle i å fremme offentlig debatt, kritikk av makten og bidra til samfunnsendring. Den fungerer som en katalysator for demokrati og bidrar til å avdekke og bekjempe korrupsjon, overgrep og urettferdighet. Til syvende og sist bidrar ytringsfriheten til å bevare mangfold, fremme kunnskap og utvikle samfunnet vårt til det bedre. Vi er svært heldige i Norge hvor ytringsfriheten og demokratiet står veldig sterkt. Sånn er det ikke mange andre steder ellers i verden. Noe vi ser og hører eksempler på hver dag. Vi kan vel si at ytringsfriheten er under press og må forsvares.



Tenke, tro, mene og uttrykke det du vil.

Ytringsfriheten er en essensiell rettighet som omfatter individets rett til å uttrykke sine meninger, ideer og synspunkter uten frykt for forfølgelse eller represalier fra myndigheter eller andre individer. Denne rettigheten er grunnleggende for et demokratisk samfunn og er nedfelt i internasjonale menneskerettighetsdokumenter som FNs menneskerettighetserklæring og Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. 


Verbale, skriftlige og kunstneriske utrykk

Ytringsfriheten omfatter både verbale og skriftlige ytringer, samt kunstneriske uttrykk og andre former for informasjonsdeling, uansett om de er populære, kontroversielle eller upopulære. Det betyr at alle har rett til å uttrykke seg fritt, uavhengig av deres politiske ståsted, religiøse tro, seksuell orientering eller etnisk bakgrunn.


Hva er rettsreglene?

Med ytringsfriheten følger også ansvar. Selv om man har rett til å uttrykke seg fritt, er det viktig å respektere andres rettigheter og unngå å spre hatefulle, diskriminerende eller voldelige ytringer. Ytringsfriheten innebærer ikke rett til å true, oppfordre til vold eller spre løgner som kan skade andres omdømme eller integritet. Under foredraget viste Haakstad oss en rekke eksempler på saker som var belyst i rettsvesenet, hva som var innenfor og hva som ble rammet at loven.


Hva truer ytringsfriheten? 

Det er flere faktorer og fenomener som kan true ytringsfriheten i dag:

1.    Sensur: Regjeringer og myndigheter kan forsøke å begrense ytringsfriheten ved å innføre lover eller på annen måte begrense den frie meningsutvekslingen. For eksempel kan de innføre sensurlover som begrenser tilgangen til visse typer informasjon eller begrenser ytringer som anses som kontroversielle eller kritiske mot regimet.

2.    Selvsensur: Noen ganger kan individer og organisasjoner begrense sin egen ytringsfrihet av frykt for represalier eller trusler. Dette kan skyldes frykt for å miste jobben, bli utsatt for trusler, vandalisme eller vold, eller oppleve sosial utstøtelse. Selvsensur begrenser den frie meningsutvekslingen og kan være et resultat av klimaet av frykt og undertrykkelse.

3.    Teknologisk kontroll: Økende overvåking og begrensninger av nettet kan true ytringsfriheten. Regjeringer kan overvåke og begrense internettbruk, blokkere nettsider eller sosiale medier, eller utnytte teknologi for å spore og straffe nettaktivister. På denne måten kan teknologiske kontroller begrense tilgangen til informasjon og muligheten til offentlig meningsutveksling.

4.    Hat-ytringer og desinformasjon: I dagens digitale tidsalder kan hatefulle ytringer og spredning av desinformasjon true ytringsfriheten ved å skape et klima av frykt og hat som begrenser andres rett til å uttrykke seg. Dette kan også polarisere samfunnet og føre til selvsensur av de som føler seg truet eller overkjørt av stadig mer aggressive eller ukritiske meninger.

5.    Økende autoritært styre: Oppblomstringen av autoritære regimer og populistiske bevegelser i enkelte land kan true ytringsfriheten ved å begrense demokratiske institusjoner og institusjonell kontroll. Slike regimer kan undertrykke ytringer og kritisere, samt kontrollere media for å skape et ensrettet narrativ eller undertrykke meninger som avviker fra regimets synspunkter.
Det er viktig å merke seg at truslene mot ytringsfrihet kan variere fra land til land og fra tid til tid, og at ulike land kan ha ulike utfordringer knyttet til ytringsfriheten. Således vil truslene mot ytringsfriheten i dag være avhengig av konteksten og situasjonen i hvert enkelt land.

Så la oss huske på betydningen av ytringsfrihet og jobbe for å beskytte den i våre samfunn. La oss engasjere oss i den offentlige debatten, uttrykke våre meninger og lytte til andre, selv når vi er uenige. Ytringsfriheten er en verdi vi må verdsette og forsvare, for den er hjørnesteinen i et demokratisk samfunn basert på rettferdighet og frihet.

En stor takk til Per-Jakop Haakstad for et engasjerende foredrag om et viktig og dagsaktuelt tema. Og takk til vår programkomité som stadig får frem et variert og spennende program på våre klubbkvelder :)


 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Fengselshotellet
Adresse: Parkveien 6
Adresse 2: Parkveien 6
Postnummer: 4836
Sted: Arendal
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Klubben har møte hver tirsdag


ENKELT Å BIDRA TIL VÅRE FOND
STØTT TRF - TRYKK PÅ SPAREGRISEN


Møtearkiv fra
før August 2022



roterende lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

Distrikt - Rotary RSS

Loading RSS...