Brannskadebehandling i Øst- Afrika
Tirsdag 28.august fikk vi besøk av Jan Myklebust og Hans Petter Schjelderup fra Burn & Wound Care Foundation (CBWCF) Tidligere Nedenes Rotaryklubb, har vært med å støtte CBWCF og det var spennende å høre mer om deres arbeid og prosjekter.Hans Petter Schjelderup ble alvorlig skadet i august 2005. I forbindelse med et jobboppdrag fikk han 22000 volt gjennom kroppen. Schjelderup ble fløyet til Brannskadeavsnittet ved Haukeland Sykehus i Bergen hvor han de neste ukene hadde behov for intensivbehandling og en rekke operasjoner. Dr Eriksen hadde nettopp returnert fra Etiopia og hadde ansvar for Schjelderups behandling.
For å gjøre en lang historie kort – møtet mellom Scheldrup og Eriksen var starten på det som skulle bli en veldedig organisasjon med mål om å behandle brannskader i Etiopia. Children´s Burn Care Foundation ble stiftet av Dr Eriksen og kona Lillian-Rose Eriksen i 2007, og skiftet senere navn til Children´s Burn and Wound Care Foundation (CBWCF). Schjelderup er styreformann og bruker all sin tid til pengeinnsamling for stiftelsen. Fram til i dag har CBWCF bidratt til at 2500 hardt brannskadde barn i Afrika har fått et bedre liv.
Behandling av pasienter
Å behandle brannskadde pasienter er utfordrende på mange måter, uavhengig av hvor pasienten behandles.
Akutte og kroniske sår trenger ofte ulik behandlingsstrategi. Ofte er det behov for flere sårstell og flere runder på operasjonsbordet. Akutte tilfeller bringer ikke sjeldent intensivmedisinske utfordringer med seg. Kroniske sår har ofte utviklet mye arrvev og kontrakturer. Behandlingen vil ofte kreve tverrfaglig tilnærming, og særlig er man avhengig av et godt anestesitilbud.
Det krever ofte både uker og måneder for å komme i mål med sårbehandlingen. Ideelt sett bør pasienten også tilbys et rehabiliteringsprogram for å øve opp funksjon og behandle de psykologisk traumene pasienten har gjennomgått.
Utdanning av helsepersonell
Et av CBWCF hovedfokus er å utdanne kompetent helsepersonell til å kunne håndtere brannskader. Behandlingen kan være svært utfordrende. CBWCF har vært tungt involvert i å utdanne både plastikkirurger, sykepleiere og innen fysioterapi, fortrinnsvis lokalt. I 2024 vil også utdanning av anestesipersonell inngå som et av stiftelsens mål. Undervisning av sykepleiere og leger inngår i den daglige driften ved brannskadeavdelingen i Addis Abeba.
Staben har alle fått sin grunnutdanning i Etiopia, og noen har videreutdanning fra andre universtiteter i Afrika. I dag har stiftelsen en dedikert og dyktig stab, og avdelingen har kapasitet til å drive med opplæring av helsepersonell fra andre lokalsykehus. CBWCF mottar også kandidater for opplæring fra sykehus i Øst-Afrika regionen. Stiftelsen har aktivt støttet videreutdanning til flere av våre medarbeidere, som har foregått ved følgende læresteder:
- St. Paul University Millenium Medical College, Addis Abeba – operasjonssykepleie
- University of Port Elizabeth, Sør Afrika - Mastergradsstudier innen operasjonssykepleie
- Addis Ababa University – Plastikkirurgi
- University of Western Cape, Sør Afrika - Doktorgradsstudier innen fysioterapi
Forebyggende arbeid
Et velfungerende forebyggende arbeid er nøkkelen til å redusere lidelse, uførhet og død grunnet brannskader. I vestlige land har man kommet langt med denne type arbeid. I lavinntektsland ser man dessverre ikke den samme fremgangen (WHO).
Brannskader er en stor utfordring i mange lav- og middelinntektsland. Grad av utdanning og levesett er viktige risikofaktorer. Stiftelsen driver opplysningsarbeid i lokalsamfunnet om preventive tiltak og førstehjelp. Dessuten jobbes det med å få i gang lokal produksjon av en spesial designet rentbrennende ovn som vil kunne gi en dramatisk reduksjon i brann- og røykrelaterte skader og sykdom.
Jan Myklebust (til høyre) jobber i dag spesielt med forebyggende arbeid og spesielt utvikling og spredning av rentbrennende ovn som vil ha store helsemessige og miljømessige effekter om man får god utbredning. En ovn koster kr 300,- å produsere så selv et lite beløp kan være med å gjøre en forskjell
Ovnene fyrer med pellets, fortrinnsvis produsert av restavfall fra kaffeskal, sukkerør og noe sagflis. Dette vil også ha en stor miljømessig gevinst i form av redusert avskoging.
Flere tusen skoleelever har over de siste årene fått undervisning om hva brannskader er for noe og hvor de helst inntreffer. Mange er utsatt for å pådra seg brannskader hjemme. Mange lever under dårlige kår der de kan være eksponert for åpen ild, elektrisitet og kjemikalier. Forebyggende tiltak er derfor en viktig del av opplysningsarbeidet.
To ganger i måneden undervises de pårørende til våre pasienter om brannskader og forebygging. De oppfordres også sterkt til å spre kunnskapen i nærmiljøet sitt når de utskrives fra sykehuset.
Enkle midler kan gjør en stor forskjell
Hovedandelen av brannskader i utviklingsland skjer i hjemmet, og er et stort problem. Åpen ild til matlaging er en viktig årsak til dette.
En viktig del av vårt forebyggende arbeid har derfor vært å finne måter å produsere og distribuere rentbrennende og røykfrie ovner basert på Paal Wendelbos ovnkonsept. Wendelbo er en av oppfinnerne av dette ovnkonseptet som ble utviklet på 1980 tallet.
Ovnen ble testet ved Kjøbenhavn Tekniske Høyskole i 1988 hvor man fant at ovnen forbrenner det aller meste av farlige avgasser. Siden den gang har ovnen blitt prøvd ut i en rekke Afrikanske land.
Bilde av ovn/brenner
Menneskene bruker mye tid på vedsanking og det fører til avskoging og spredning av ørken
Ved og kull er den viktigste energikilden for svært mange mennesker verden over, særlig til matlaging. Forbruket av ved og kull har store miljømessige konsekvenser og gir i tillegg en betydelig sykdomsrisiko for folk som utsettes for åpen ild og røyk over tid. Hvert år dør 4,3 millioner mennesker for tidlig som følge av luftforurensning fra matlaging med fast brensel.
Helsegevinsten ville vært enorm om man kunne ha fjernet seg fra dagens tradisjonelle matlagingsmetoder og heller brukt en gassbrennerovn. Risiko for brannskader og utvikling av røykrelaterte øyesykdommer og luftveissykdommer ville blitt redusert betraktelig.
Vi takker Jan og Hans Petter for et engasjerende foredrag om et veldig flott tiltak for å gjør en forskjell. Om en ønsker å lese mer om arbeidet kan dere gå inn på hjemmesiden. Her har man også mulighet til å gi en donasjon til arbeidet om man ønsker det, enten som engangssum eller som månedlig donasjon.