Energimarkedet og strømpriser
Strømprisene har roet seg ned etter en heller turbulent høst og vinter. Prisene svinger mindre, men de er fortsatt langt over det vi har vært vant til. Er dette vår nye framtid og må vi belage oss på enda høyere priser i fremtiden?
Tirsdag 2.mai fikk vi besøk av senioranalytiker Olav Johan Botnen i Volue som holdt et spennende foredrag om energimarkedet og strømpriser. I 2022 hadde vi ekstreme kraftpriser. Prisene har gått tilbake i år, men er fortsatt er det på et høyt nivå. Forklaring på de høye prisene er sammensatt av mange forskjellige ting mener Botnen.
Hva påvirker strømprisene?
Det er flere ting som påvirker strømprisene her i Sør-Norge. De tre viktigste årsakene er som følger:
- Kraftpriser utenfor Sør-Norge. Vi blir spesielt påvirket av strømprisene i Danmark, Tyskland, Storbritania og Nederland.
- Kraftbalansen i Sør-Norge og våre nordiske naboer, som vann-situasjonen, hvor mye nedbør og fyllingsgrad i magasinene, forbruket og vindkraftproduksjon og hvor mye det blåser.
- Nettkapasiteten ut av Sør-Norge mot andre kraftmarkeder, altså kabler og linjer
Gassprisen gikk rett til himmels i 22 og 23 men forventes å stabilisere seg på et lavere nivå fremover
En annen ting som har gjort at strømprisene ble ekstremt høye er krigen i Ukraina, med at leveransene av gass fra Russland til Europa stoppet opp. Europa er svært avhengig av gass både til husholdninger, industri og til gasskraftverk for å produsere strøm. Tyskland har parallelt med dette stengt ned sine atomkraftverk og situasjonen forverret seg ytterligere med sprengningen av Nor Stream 1-2 rørledningene. Man klarer ikke over natten å erstatte disse volumene og dermed gassmangel og økende priser.
For å erstatte volumene av gass som tidlig kom fra Russland har det vært en massiv satsning på utbygging av terminaler for flytende gass i Europa, men dette tar tid å bygge ut.
Rekordinntekter til staten
Det er folk og bedrifter som lider under de høye strøm - og gassprisene. For den norske staten har inntektene steget i takt med energiprisene. Norge har også øket sin eksport av gass til Europa og er i dag den største eksportøren til EU og Storbritania og dekker ca 25% av det samlede gassbehovet. I 2022 økte gassinntektene alene med over 1100 milliarder mer enn i 2021. Et lite apropos er at staten betalte ut 40 milliarder i strømstøtte, men i samme periode øket inntektene fra strøm til staten med 80 milliarder, så 40 milliarder gikk rett i statskassen.
Sprenging av de to Nord-Stream rørledningene står som et symbol på de usikre tidene og endringen av energisituasjonen i Europa som påvirker oss alle sammen.
Hva med energiprisene fremover?
Både Ja og nei. Strømprisene vil etter hvert stabilisere seg, etter hvert som forsyningssituasjonen i Europa er mer normal og ny infrastruktur og nye energikilder bygges ut. Men vi må nok belage oss på at prisene vil være høyere en vi normalt har vært vant til i årene som kommer. Vi er endel av et større Europeisk marked og det er mange faktorer som spiller inn knyttet til den politiske situasjonen, nedbør, utbygging av vindkraft og andre energikilder både til lands og vanns. Hva som skjer i forhold til utbygging av atomkraft og ikke minst at energibehovet øker i takt med det grønne skiftet.
En stor takk til senioranalytiker Olav Johan Botnen for et spennende foredrag om strøm og energi.