En tirsdagskveld med kunst på agendaen

Tirsdag 28.mars var vi på besøk i Bomuldsfabriken kunsthall ved Langsæ. Vi ble møtt av leder Tone Lyngstad Nyaas og kurator Åse Kamilla Spjelkavik Aslaksen, først med et foredrag etterfulgt av en guidet tur i utstillingene hvor de fortalte entusiastisk om kunstverkene og kunstnerne. 

Skulptur av Bård Breivik, (1948–2016) norsk billedhugger og en av Norges mest profilerte samtidskunstnere.

Fra tekstilfabrikk til kunst 

Bygningen er en god representant for typisk fabrikkbyggeskikk på slutten av 1800-tallet og huset tekstilfabrikk frem til rundt 1955. På 60 - tallet var det plastbåtproduksjon og på 70-tallet var det blant annet butikk i lokalene. 
I 1992 kjøpte Arendal kommune bygningen (3000 kvm) og eiendommen (27 da) inkludert Torbjørnsbu gruver.

23. april 1994 åpnet Galleri Bomuldsfabriken i 1. etasje. Første utstilling var Sørlandsutstillingen. Etter initiativ fra Leonard Rickhard ble det iverksatt planer for en kunstsamling i 2. etasje. Rickhard samlet kunstnerkollegaer og satte sammen et segment av nyere norsk kunsthistorie. Kunstsamlingen åpnet i 1996. 


Samlingen inneholdt verk av ca. 35 norske samtidskunstnere. Bl.a. Hanne Borchgrevink, Hanne Christiansen, Bård Breivik, Jon Gundersen, Arne Malmedal og Bjørn Carlsen. Dette kunne la seg gjennomføre takket være en milliongave fra Dagny (Nyba) Ottersland (1912-2009). I dag er Bomuldsfabriken en profesjonell kunstinstitusjon med nasjonal anseelse.




Leder og kurator Tone Lyngstad Nyaas fortalte oss om de ulike verkene og kunstnerne. 

Perfekte utstillingslokaler

Bomuldsfabriken Kunsthall er en del av Kulturnettverket i Arendal kommune og mottar tilskudd fra Kulturdepartementet og Aust-Agder fylkeskommune. Utstillingslokalet på flere tusen m2 over tre etasjer er som skapt for kunst med sine store flater, vinduer og høyt under taket. Årlig besøkes kunsthallen av mellom 10 – 13 000 besøkende. I tillegg til galleriets egne verker og lånt kunst stiller hvert år 25 – 30 kunstnere ut på Bomuldsfabriken, fordelt på separatutstillinger og gruppeutstillinger.


«En hjelpende hånd» av Børre Larsen


Samtidskunst ut til flest mulig

Bomuldsfabriken kunsthall legger stor vekt på at formidlingen av dagsaktuell samtidskunst og har som mål å nå ut til et størst mulig publikum. I tillegg til det daglige publikummet har
private grupper, firmaer, kommuner, pensjonistforeninger, kunstforeninger og andre bestille omvisning i Bomuldsfabrikkens utstillinger, kunstsamlingen eller omvisning i bygget.



Torstein ved et av verkene til den kjente arendalskunstneren Leonhard Rickhard. 

Skape interesse for kunst blant de unge

50 % av besøkende er barn og unge. Bomuldsfabrikken har en viktig rolle for å gi de unge mulighet til kunnskap og opplevelse av kunst. De samarbeid med skoler, den kulturelle skolesekken og tilrettelegger kunstundervisningen etter behov og klassetrinn. I dette vektlegges dialog, opplevelse og aktivitet. Målsettingen er å gjøre samtidskunsten tilgjengelig og å utvide elevenes visuelle og kommunikative kompetanse. 
 
I et eget verksted jobbes det med praktisk oppgaveløsning. Et viktig møtested for bearbeiding, utdyping og videreutvikling av inntrykk fra utstillingene. Her kan man tegne, arbeide med forskjellige materialer og lese i bøker eller blader.

Cotton klubb – galleri for de unge

Cotton Club ble etablert i 2021 som et galleri for de unge. Cotton Club skal være en arena hvor regionens kunstnerspirer kan få en god start og et profesjonelt springbrett, skape erfaring og få en introduksjon i kunstbransjen. I samarbeid med UKM Agder og kulturskolen fylles årets program av en rekke utstillinger. 


Separatutstilling av Josefine Legind Hersel som allerede i ung alder har et tydelig visuelt formspråk preget av surrealismens store mestre.

Louis Moe-Salongen

Louis Moe, opprinnelig fra Arendal var tegner, maler, bokillustratør og grafiker (1857-19459 er særlig kjent for sine lystige illustrasjoner av barnebøker og eventyr. I Louis Moe-salongen kan en ta del i hans fantasirike verden av kunst. Til og med bamse er på plass.

Louis Moe sine fantasirike illustrasjoner

Spennende planer og samarbeid

For at besøkende skal få en enda bedre opplevelse på Bomuldsfabriken jobbes det med planer om en kafe i tilknytting til bygget på fremsiden. Nærheten til sykehuset med alle ansatte og besøkende kombinert med beliggenhet i et fantastisk turområde langs Langsævannet kan gi ytterligere besøk på kunstgalleriet.  Det jobbes også med pilotprosjekt med sykehuset med kunstverksted for pasienter.

Skisse på kafe/ restaurant med utsikt mot Langsævannet. Besøkende, turgåere, sykehuset og andre i nærområdet vil dra nytte av en sosial møteplass og kulturopplevelse.