Vår digitale hverdag – og trådløs hjertediagnostikk

6. desember steppet Rune Fensli inn og holdt et spennende foredrag om vår digitale hverdag. Om hvordan digitaliseringen griper om seg på alle plan i livene våre - også på vår helsehverdag. Nå kan en få videolege og kjøpe medisiner i nettbutikker og det utvikles hele tiden nye produkter som endrer og forbedrer helsetilbudet og måten helsevesenet jobber på. 



Et utbredt problem

Hjerterytmeforstyrrelser er vanlig. Hjerteflimmer eller atrieflimmer er den vanligste rytmeforstyrrelsen. Om denne blir ubehandlet så øker risikoen for blant annet hjertesvikt og hjerneslag. Spesielt dreier det seg om personer over 65 år. I dag regner man med at over 50 000 personer over 65 år kan ha en uoppdaget hjerterytmeforstyrrelse.

Opp til vår tid har tradisjonell EKG monitoring vært det vanligste metoden for å oppdage problemene. Men dette er en spesialist-undersøkelse og det har vært lang ventetid for å få tilgang til undersøkelse og utstyr. Antall måleenheter er begrenset og det er ukomfortabelt i bruk. I tillegg tar det lang tid før man får resultatet.



En ide blir til en viktig nyvinning – ECG 247

Det var sånn idene om Smart sensoren ble til og produktet ble utviklet. En enklere, rimeligere og mer behagelig måte å samle inn data på hjerterytme og som kan øke kapasiteten på antall tester. Det består av en sensor som monteres på brystet til pasienten.  Via en App på mobiltelefonen samles data gjennom døgnet og gjennom perioden man går med sensoren. Dette lastes opp i skyen på en sikker måte og kan hentes ned av helsepersonell for overvåking, analyse og diagnostisering. Pasienten kan i tillegg selv følge med på målingene via sin egen mobil. Under testperioden kan pasientene leve tilnærmet normalt.


Et Sørlandsprodukt

ECG 247 er utviklet og produseres på Sørlandet. Sensoren er utviklet av professor emeritus Rune Fensli ved Universitetet i Agder, i samarbeid med hjerteoverlege Jarle Jortveit ved Sørlandet Sykehus Arendal. 
Testing over tid har vært gjort i samarbeid med Sørlandet Sykehus, Arendal og Oslo Universitetssykehus (AF studien)
Sensor og elektronikk produseres ved robotisert produksjon hos Kitron i Kilsund.


Elektronikken til ECG 247 produseres på Kitron nede i Kilsund


Utviklingen fortsetter

Rune kunne fortelle at de stadig jobber med å utvikle produktet innen for flere områder som sikker datalagring av medisinsk informasjon, automatisk analysering for å nevne noe. I tillegg er de i gang med en ny studie hvor en skal følge opp 20 000 personer for mulig Atrie flimmer. Sykehuset i Arendal får nå et studiesenter som skal forske i fem år på ytterligere forskning på den lokalt utviklede hjertesensoren ECG247.





 


 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Fengselshotellet
Adresse: Parkveien 6
Adresse 2: Parkveien 6
Postnummer: 4836
Sted: Arendal
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Klubben har møte hver tirsdag


ENKELT Å BIDRA TIL VÅRE FOND
STØTT TRF - TRYKK PÅ SPAREGRISEN


Møtearkiv fra
før August 2022



roterende lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

Distrikt - Rotary RSS

Loading RSS...