Et Agder på vei mot 2030

Tirsdag 27.september fikk vi besøk av en engasjert Fylkeskommunedirektør Tine Sundtoft fra Agder for å snakke om sammenslåing av de to fylkene til ett, hvordan det har gått og hva som er fokus fremover når de skal bygge et Agder for fremtiden.



Det nye fylket, som formelt ble til 1. Januar 2020 har i dag i underkant av 314 000 innbyggere.  Det står bra til med den nye fylkeskommunen og Trine Sundtoft kunne fortelle at samarbeidet på tvers av de tidligere grensene har fungerte utmerket i prosessen før og etter sammenslåingen. Forarbeidet var gjort grundig og skikkelig og fordelingen av arbeidsplasser og lokaliseringer ble gjort på en fornuftig og rettferdig måte.
Fylkeskommunen er et regionalt forvaltningsorgan, og styres av et folkevalgt fylkesting.

Samfunnsoppdraget kan oppsummeres gjennom hovedmålet i Regionplan Agder 2030: 

"Sammen skal vi utvikle Agder til en miljømessig, sosialt og økonomisk bærekraftig region i 2030 
– et attraktivt lavutslippssamfunn med gode levekår!"



Agder fylkeskommune har 3 000 ansatte med høy kompetanse som vil arbeide med videregående opplæring, samferdsel, kultur, næringsutvikling, folkehelse, tannhelse og en rekke andre fagfelt.

Fylkeskommunen har blant annet ansvar for

  • 18 videregående skoler med over 11 000 elever
  • 3 000 løpende lærekontrakter
  • Fagskolen i Agder med nærmere 500 studenter
  • SMI-skolene i Kristiansand og Arendal (sosialmedisinske institusjoner)
  • 28 tannklinikker som tilbyr tannbehandling til barn, ungdom og voksne
  • 4 000 km fylkesveg inkludert gang- og sykkelveg
  • kollektivtransport med 19 millioner årlig bussreiser i Agder
  • et totalbudsjett er på ca. 5,5 mrd. kroner og 3 000 ansatte

 

Et samlet Agder betyr en sterkere region 

Etter sammenslåingen er situasjonene at vi blir lyttet til og hørt på en annen måte nasjonalt. Dessuten er Agder et av stedene i Norge som har størst befolkningsvekst, noe som tyder på at området er attraktivt i forhold til å bo og skape arbeidsplasser. 


 


Det grønne skiftet

Det grønne skiftet er i full gang, også på Agder. Det samarbeides på bred front, mellom akademia, offentlige og private aktører. Det er mange utfordringer men minst like mange muligheter for at vår region kan bli ledende på flere områder samtidig som vi utvikler bærekraftige løsninger. Batterifabrikken, ammoniakkfabrikk, Biozin fabrikken som er planlagt bygget i Åmli, prosessindustri og nye vekstnæringer i havområdet for å nevne noe.




Regionplan Agder 2030


Regionplan Agder 2030 er et overordnet strategisk styringsdokument for hele Agder. Den beskriver de viktigste utfordringene og mulig- hetene for landsdelen, et ønsket fremtidsbilde for 2030, og hva som skal til for å nå konkrete mål. Planen er grunnlaget for politikkutformingen i Agder. Den er retningsgivende for prioritering, samordnet innsats og virkemiddelbruk fra ulike offentlige aktører. Planen er utarbeidet etter smart spesialiseringsmetodikken og peker på relevante områder for internasjonalt samarbeid


Last ned hele regionplanen: https://agderfk.no/vare-tjenester/regionplan-agder-2030/hva-er-regionplan-agder-2030/